torstai 5. heinäkuuta 2012

How much is too much?

Ajattelin, että tänään olisin tehnyt ennustelu-postauksen, mutta oli tullut tuohon edelliseen postaukseen ihmettelyä ostosteni summasta (wuhuu, ensimmäinen virstanpylväs blogissani saavutettu \o/ ), niin ajattelin tämän ensimmäisen ja ainoan kerran selittää omaa ajatusmaailmaani (vaikkei se loppupeleissä kenellekään kuulu, miten tienaamani ja säästämäni rahat käytän).

Itse olen kotoisin köyhistä oloista. Äitini on ollut ammatiltaan siivooja ja tehnyt nuoresta iästä asti pätkittäin hommia, joita on sattunut saamaan. Hän on kuitenkin ollut työtön nyt viimeiset 10-15 vuotta, mitä nyt on pieniä sijaisuuksia tehnyt välissä ja odottaa eläkkeelle pääsyä 2-3 vuoden päästä. EU-ruokapakettiavustukset ja punaiset ale-laput olivat siis tuttu näky jääkaapissa lapsuudessa/nuoruudessani (toki nykyisinkin) ja kirpparivaatteet/vaatteet lähipiiriltä vaatekaapissa.

Vaikken saanutkaan niitä kaikista hienompia juttuja nuorempana, niin kaiken välttämättömimmän sain ja se riitti. Vaatteita/kenkiä käytettiin, kunnes menivät pieniksi/rikki. Suurin osa rahoista, mitä sain esim. kuukausirahana äidiltä (noin 50mk ja myöhemmin 20e), rippijuhlista, lukioaikana opintotukea ja lakkiaisista, meni säästöön.
Pari kertaa sain nuorena stipendin vammaisyhdistykseltä (jonka nimeä en nyt muista), josta ensimmäinen summa meni täysin elämiseen ja ruokaan, toisella kertaa suurin osa meni omalle säästötililleni.

Kun lähdin opiskelemaan, niin eläminen jatkui Kelan kuntoutusrahalla, josta silloin käteen jäi reilut 300e ja asumistuella, joka oli 80% vuokran suuruudesta (asuin solussa). Olin kuitenkin oppinut elämään vähällä, joten tulin sillä summalla mainiosti toimeen ja sain säästöönkin rahaa.
Mr. Insinöörin kanssa kun tavattiin ja yhteen muutettiin ja kun hän valmistui ja meni töihin, asumistuki tippui minulta pois ja elin sitten pelkästään kuntoutusrahalla. Tuolloin maksoin kuitenkin suurinpiirtein puolet vuokrasta ja ruuasta. Veronpalautuksetkin auttoivat joka vuosi, kun se ennakonpidätys tuesta oli aina se 20%. Samoin auttoi kesätyöt.
Näin elettiin ihan viime vuoteen asti (toki asunto vaihtui omistusasuntoon, jonka tuo miekkonen itse osti ja kuntoutusraha suureni vuosien mittaan reiluun 400e), kunnes kuntoutusraha-jakso loppui ja jouduin turvautumaan säästöihini ja silloin en todellakaan ostanut muuta kuin kissoille välttämättömän ja lääkkeet. Tällöin jouduin nöyryyttämään itseäni ja Mr. Insinööri maksoi asumisen, ruuan ja jopa mun salikortin.

Onneksi asiat järjestyivät itselläni ja pääsin ensin työmarkkinatuella töihin ja sitten viimein apurahalla. Tuo työmarkkinatukikin tuntui niin suurelta (lähes 800e parhaimmillaan) sen 6 vuoden 300-400e kituuttamisen jälkeen, eli säästöön jäi sieltäkin rahaa, saati sitten nyt kun saan noin 1400e käteen.

Aina olen vaatteet ja kengät käyttänyt rikki asti ennen uusien ostoa, silmälasit olen uusinut noin 5-7 vuoden välein, ja varsinkin Avonin kosmetiikan saan todella halvalla, joskus jopa ilmaiseksi, jos olen myyntiä saanut tarpeeksi ja siitä saattaa taskurahaa jäädä, jos en itselle tilaa paljoa.
Ainoat nyt käytössä olevat kesäsandaalini olen ostanut 2005 keväällä tätini hautajaisiin ja niillä olen kesät mennyt ja ne menevät ehkä vieläkin, mutta nilkkaremmi saattaa katketa päivänä minä hyvänsä.
Omistan vain yhdet "juhla/baari"kengät, nekin jo kolmatta vuotta ja niitäkin on joutunut korjailemaan. Yhdet sandaalit olen lisäksi saanut Mr. Insinöörin siskolta muutama vuosi takaperin ja niitä käyttänyt aina hätätapauksissa myös.
Lenkkareita omistan tällä hetkellä 3 paria, joista 2 olen täällä blogissanikin esitellyt ostaessani, kolmannet ovat 2-3 vuotta vanhat, Cittarista 20e löydetyt ja ne ovat syy, miksi mun piti tuo nilkkatukikin ostaa. Ne jalassa oon jo 2 kertaa venäyttänyt tuon parantumassa olevan nilkkani viimeisen viikon aikana. Talvikenkiä omistan yhdet pakkasia varten ja 2 paria nilkkureita, joista toiset ovat olleet mulla jo yläasteella.
Rintsikat ovat vuosia vanhoja H&M/Lindex/Kappahl osastoa, jotka eivät ole todellakaan enää sopivia mulle, kun kroppakin muuttunut täysin. Ne nyt vielä pidän niin kauan, kunnes saan uusittua tämän osaston.
Aurinkolaseja en ole omistanut koskaan elämäni aikana, nämä tulossa olevat ovat siis ensimmäiset ja tosiaan -7.25 voimakkuuksilla.

Joten mikä helvetti siinä on, että tuntemattomien ihmisten (ja tietysti anonyyminä...) pitää tulla nillittämään, jos ostokset ovatkin lähemmäs 1000e, kun mulla on kerrankin varaa ja mahdollisuus ostaa oikeasti tarvitsemani asiat, jopa ensimmäistä kertaa elämässäni ?!? Miksi en saisi vihdoinkin nauttia siitä, että vihdoin mulla on rahaa eikä tarvitse kituuttaa, mitä oon jo kurkkua myöten tehnyt viimeiset 7 vuotta??
Varsinkin kun tiedän, että jos esim. nuo ostamani kengät kestävät, niin tulen niitä pitämään varmasti sen 5-7 vuotta tai kunnes käyttökelvottomaksi menevät!
Samoin aurinkolaseihin (kuten myös silmälaseihin) tulen sitten vaihtamaan tulevaisuudessa vain linssit, kun tarvitsee.
Samoin pystyn maksamaan taas oman puoleni ruuasta, vedestä, sähköstä ja sen salikorttini sekä kissoille ison ruokasatsin 2-3kk välein.

Olen myös pitänyt huhtikuusta 2007 budjettikirjaa, johon merkkaan kaikki tietämäni pakolliset menot ja tulot ja sitten KAIKKI ostokset, mitä kuukauden aikana teen.
KOSKAAN ei ole tili mennyt nollille, ei käyttötili eikä säästötili, saati että olisi pikavippeihin tarvinnut turvautua. Ja jos olen jotain lainannut, sen olen myös maksanut aina takaisin ja jos mulle on ystävä tarjonnut vaikkapa lounaan, niin minä olen tarjonnut sitten, kun siihen olen pystynyt.

Jokainen käyttäkööt rahansa, miten haluaa. Mua ei ainakaan jaksa kiinnostaa niin paljoa muiden rahojen käyttö, että siitä viitsisin kommentoida tai kauhistella, vaikka jokin kalliilta tuntuisikin itsestäni.
Olen puhunut ja tämän enempää en aio ostoksiani tai tulojani perustella.

18 kommenttia:

 1. Eiköhän jokainen tosiaan tiedä miten rahansa voi käyttää ja siitä päätä, ei siinä ole muilla mitään sanomista. Kiva kuulla että suunta on ylöspäin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, jospa se olisi suunta ylöspäin, vaikka ensi vuosi onkin vielä epävarmuuden verhossa...

   Poista
 2. Vaikka se on sun oma asia, niin kuitenkin sulla oli tarve luetella kaikkien hinnat julkiseen mediaan jotta ihmiset taatusti huomaisivat miten paljon laitoit haisemaan. ja sitten ihmettelet kun joku oikeesti huomasi sen ja tarttui siihen ja toi sen esiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon monissa blogeissa huomannut ihmisten kyselevän hintoja ja ostopaikkoja, niin ihan vain ja ainoastaan sitä ajattelin. Jos nyt jotakuta sattuu kiinnostamaan niin ovatpahan valmiina, mitään "tarvetta" ei itselleni siihen ollut.
   Toki voin jättää hinnat ja ostopaikat tästä lähtien kertomatta, mutta tuntuu että varmasti siitäkin tulisi sitten sanomista.
   Tekipä niin tai näin, niin se on aina väärin päin.

   Olen kyllä aika monesti muihinkin ostoksiini hintoja laittanut (tai linkkiä) ennen tätäkin, joten miten se nyt alkoi vaivaamaan? Miksi siihen piti ihan välttämättä tarttua nyt tai edes tarttua koko asiaan?
   Sen kun olisit jättänyt lukematta postauksen ja jatkanut seuraavaan blogiin :).
   Nyt mulla meni rahaa vain kerralla enemmän kuin mitä yleensä, ettei tämä todellakaan ole päivittäistä, ei edes joka kuukausittaista tai edes vuosittaista.
   Ostan tarvittavat jutut silloin, kun tarvitsen tai löydän oikeasti jotain täydellistä ja kun on rahaa, oli ne sitten normaalihintaisia, ale-tuotteita, halpoja tai kalliita.

   Mutta tosiaan, täytyy muistaa seuraavan kerran jättää hinnat pois, niin se ei ainakaan kenenkään päivää pilaa :).
   Tosin en tiedä, miksi edes viitsisin vaivautua, kun ei mullekaan viitsitä asiaa esittää omalla nimellä.

   Poista
 3. Parahin blogi-ystikseni!
  Se nyt ei kuulu kelleen paskan vertaa mistä olet rahasi repinyt.Ja mihin rahojasi käytät.
  Anna palaa vaan entiseen malliin,ikinä et voi kaikkia miellyttää,pääasia että miellytät itseäsi =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Joo, huomattu kyllä on ettei todellakaan voi miellyttää kaikkia...
   Välillä alkaa vaan verenpaine nousta, kun muistakin blogeista on niin paljon samaa saanut lukea.
   Ja olen kyllä 100% tyytyväinen ostoksiini ja aion niistä täysin siemauksin nauttia! :)

   Poista
  2. Olen Tyliksen kanssa samoilla linjoilla. Olet <3

   Poista
  3. Kiitos tosi paljon <3
   Ihanaa kyllä, että mulla on noin mahtavia lukijoita ^_^.

   Poista
 4. moi pitkästä aikaa ja voi jösses sentään mitä kommentteja anonyymiltä.. ite en edes kiinnitä niin paljon huomiota noihin hintoihin että alkaisin niitä oikein ynnäileen, jollain tylsä elämä.
  ja jos joskus on rahaa ostaa jotain mitä tarvii ni musta on vain hienoa että ostaa myös. unohda tuollaiset aivottomat kommentit! :)

  tää lähtis nyt turkkiin pariks viikkoa ansaitulle lomalle... :)
  -sonja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heissan, mukavaa kun sinustakin kuulee :).
   Samaa myös hymähdin, kun oli ihan sentilleen summan laskenut, säästipähän minulta sen vaivan, kun teen tämään kuun budjetti-yhteenvedon kuun lopussa :D.

   Ja tosiaan, parempi se on ostaa silloin tarvittavat jutut, kun on varaa, varsinkin tuollaiset joita on tarkoitus käyttää vuosia.
   Kyllähän tuo itseäni on kirpaissut nuo viime ajan hankinnat, mutta se helpottaa, kun tiedän ettei samoja juttuja tarvitse hankkia nyt pitkään aikaan!

   Oi että, kuulostaapa kivalta, nautihan kunnolla lomastasi sitten !! Onko tarkoitus pitää 100% löhöilyloma siellä??

   Poista
 5. Kateellisten turhaa panattelua. Eikö se nyt oo aivan sama ostaako tarvitsemansa tipoittain vai kerralla? Joka tapauksessa siihen tulisi menemään se sama summa. Prfsk!!

  VastaaPoista
 6. heh, vielä piti palata ;)
  juu raskas työ vaatii kunnon löhöilyä vastapainoksi (juurikin se siivous)... :)
  hyvää lomanjatkoa sinullekin! :)
  -sonja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, no oot sen löhöilyn sitten ansainnut :D.
   Kiitos, saa nähdä miten tämä loppuloma menee, kun mökille tarkoitus lähteä noiden kattien kanssa viikonlopuksi...
   Neffi nyt vaihteeksi ruokaa oksentanut pihalle... Tosin ongelmana saattaa olla vain siinä, ettei sille tuo yksi maku Porta 21:sestä vain passaa jostain syystä.
   Täytyy syöttää Siirille se purkki, kun sillä ei ole ongelmaa sen kanssa :).

   Poista
 7. ei muuta kuin unohdat tuollaiset kateellisten kommentit ja nautit siitä että sulla on vihdoin varaa satsata itseesi.halaus!-R

  VastaaPoista
 8. Tiiän kyllä tunteen, itsekään en mitenkään kauheesti tienaa mut kosmetiikkaan tykkään ylimääräistä rahaa laittaa koska siitä pidän. Eikä muilla ole siihen mitään sanomista :) Toiset ryyppää, toiset shoppailee vaatteita ja mä ostan kosmetiikkaa. Jokaisen oma asia! ja muutenkin ku niitä kalliita ja _hyödyllisiä_ juttuja todellakin tarttee. Ja säkään et niitä tod turhan usein ostele! Ihan tyhmää et joku anonyymi tulee jotain valittamaan vaikka ei asia ensinnäkään hälle kuulu, saati sitten tiiä asioista yhtään mitään :( ja kuten huomata saattaa, kaikki ovat puolellasi! :D ja musta on hyvä että laitat paikat ja hinnat ylös, tosiaan jos jotain kiinnostaa niin ei tartte enää kysellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset, onneksi en ole ainoa sitten, joka näin ajattelee ^_^.
   Tosiaankin käyttäköön jokainen rahansa kuten parhaakseen näkee, pysyypähän yhteiskunta pyörimässä ;).

   Poista

Suositut tekstit